Predstavljeni radovi sa umjetničke kolonije

Umjetnički radovi nastali u okviru umjetničkog događaja „Jahorina spejs hab“ predstavljeni su večeras na vrhu olipijske planine na 1.879 metara nadmorske visine.

Tema ovogodišnjeg umjetničkog spektakla je „Životinjski svijet Jahorine“, koji je okupio brojne umjetnike različitog profila.

Savremeni umjetnički događaj sastojao se od četiri cjeline – fotografija, murali i slike, skulptura i instalacija, te muzika.

Art menadžer Olimpijskog centra „Jahorina“ i organizator umjetničke kolonije Marija Nišić rekla je da je to treće izdanje „Jahorina spejs haba“ i da joj je drago što svake godine „rastu i idu korak više“.

Ona je dodala da je ideja za taj događaj potekla od toga da se približe prirodi i uživaju u njoj i ukrase olimpijsku ljepoticu da bi i u segmentu umjetnosti zauzela vodeće mjesto u zemljama regiona.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić rekao je da treba ulagati u stvari koje nisu samo komercijalne i izrazio zadovoljstvo što su imali priliku da ugoste umjetnike čije slike krase Olimpijski bar.

On je naveo da će se sutra u okviru „Jahorina spejs haba“ organizovati radionica za djecu od sedam do 14 godina da bi ih edukovali da slikaju murale, a s ciljem da umjetničku koloniju podignu na viši nivo.

Prema njegovim riječima, ljetna sezona je specifična jer je najraznovrsnija i najsadržajnija, istakavši da panoramska vožnja gondolom traje od 10.00 do 22.00 časa svaki dan.

On je podsjetio da imaju puno sadržaja, da se na vrhu planine nalazi jezero na kojem je moguća vožnja pedalinama, skajdajv, zip-lajn, igralište sa lopticama, zatim alpin-koster, nautikdžet, baterflaj, jahanje konja, of-roud i mnogo drugih sadržaja po čemu je Jahorina prva u Evropi po posjećenosti.

„Cilj smo osvarili, a to je da planina živi 365 dana. Trudili smo se da imamo dosta događaja od otvaranja sezone u julu do danas, da prilagodimo sve za svakoga, što smo i uspjeli. Ponosni smo na ostvarene rezultate“, istakao je LJevnaić.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Nedeljko Elek zahvalio je organizatorima na odličnoj organizaciji umjetničke kolonije.

Umjetnik i učesnik „Jahorina spejs haba“ Marija Blagojević zahvalila je organizatorima što je dobila priliku da ponovo učestvuje na habu, koji spaja više grana umjetnosti, a ne samo jednu.

Ona je dodala da većina habova funkcioniše tako da je orijentisan na samo jednu sferu umjetnosti, ali da na Jahorini to nije slučaj.

Blagojevićeva, kao arhitekta, svoj rad je predstavila kroz arhitektonsku skicu Jahorine.

Britansko-srpski umjetnik i arhitekta iz Berlina Mina Gospavić rekla je da joj je čast što je na Jahorini, jer je odrasla u inostranstvu.

„Drago mi je što mogu svoje radove da izlažem. Vidi se kako priroda ima veliki uticaj na nas, pa je bitno da se ljudi različitog porijekla i gradova nađu u prirodi da bi razgovarali o raznim temama života“, istakla je Gospavićeva.

Prisutni su mogli da uživaju uz spektar muzičkih žanrova gudačkog kvarteta „Duende“.

(Palelive.com)

Post navigation

Komentariši