Ljeto na Jahorini

JAHORINA

TOWER, LOOPSTER I SKYDIVE

Ljeto 2020 Jahorina dočekuje sa čak tri nove adrenalinske atrakcije. Posjetioci olimpijske planine ponovo će imati priliku da uživaju u adrenalinskim vožnjama prvi u regionu.

Tower ili Toranj smješten na plato Poljice omogućava penjanje na visinu od 9 metara laganim povlačenjem užeta. Snaga i brzina povlačenja užeta direktno utiče na brzinu uspona. Tokom vožnje tower se kontinuirano okreće oko vertikalne ose i omogućava uživanje u panoramskom pogledu fenomenalnih planinskih predjela.

Loopster ili Balerina takođe pozicionirana na platou Poljice omogućava djeci, tinejdžerima i odraslima da se u potpunosti zabave u vožnji koja predstavlja jedinstveno iskustvo. Tokom vožnje u nekoj od 8 kabina koje se okreću u krugu ali i oko svoje ose u oba smjera putnici mogu da se odluče za ležernu vožnju ili da dožive adrenalinske turbulencije. Za one koji žele divlju vožnju samo nebo je granica!

Skydive je smješten kod jezera za vještačko osnježavanje, na vrhu Poljica koji su ujedno najatraktivnija lokacija na planini. Nesvakidašnja vožnja iznad jezera pruža jedinstveno adrenalinsko iskustvo, panoramski pogled na vrhove Jahorine i let po nebu iznad olimpijske planine.

 

PLANINSKI BOB, OLIMPIJSKI BAR, JEZERO I POGLED

Jahorina je postala domaćin, najdužem u regionu, planinskom bobu na šinama koji ujedno predstavlja najveću ljetnu atrakciju. Bob na šinama dužine je 2.5 km, dostiže brzinu od 40 km/h i jedan je od 10 najvećih u cijeloj Evropi.
Polaz alpinkostera je u neposrednoj blizini velikog jezera na vrhu planine i Olimpijskog bara koji je smješten na najljepšoj poziciji na Jahorini, odakle se može uživati u preljepim vidikovcima i pogledu ka planinskim ljepotama. Jezero je ambijentalno uređeno sa novim stazama za šetnju, klupama, ljetnjikovcem i hranilicama za konje.

 

VOŽNJA KVADOVIMA ILI ČETVOROTOČKAŠIMA

Nezaboravno iskustvo na planini jeste svakako vožnja kvadova ili četvorotočkaša, odlična planinska avantura, prepuna adrenalina. Kvadovima ili četvorotočkašima moguće je obići cijelu planinu za vrlo kratko vrijeme, uživati u prelijepom pogledu i doživjeti nevjerovatno iskustvo.

 

PANORAMSKA VOŽNJA ŽIČAROM

Odaberite vožnju šestosjedom i doživite Jahorinu iz drugog ugla. Divite se krajoliku, udišite mirise ljekobilja i pogledom zagrlite cijelu planin.

 

TJUBING – ljetno sankalište

Tjubing je kreiran prevashodno za zabavu najmlađe populacije, ali svakako da i odrasli mogu uživati u ovom sadržaju. Staza je dužine oko 100 m i predstavlja plastičnu podlogu na kojoj je moguće spuštanje uz pomoć posebnih guma za tu vrstu aktivnosti.

 

SPORTSKI KUTAK

Na samom ulasku na stazu ljubavi, nalazi se nova teretana na otvorenom, sa odmorištem, kao i fudbalski stadion sa prirodnom travom, koji prate košarkaški tereni i tereni za odbojku.

 

PLANINARSKE TURE

Označene planinske staze prilagođene su svim ljubiteljima lagane planinske šetnje, porodicama dok su neke od staza namjenjene ljubiteljima zahtjevnijeg terena i brdskom biciklizmu. Izaberite neku od staza prilagođenu svojim preferencijama i neka jahorinska avantura počne.

 

Staza LJUBAVI

Namjena: Pješačenje // Dužina: 2.513 m // Ukupni uspon: 73 m // Trajanje šetnje: 45 minuta
Staza Ljubavi počinje kod sportskih terena Olimpi-jskog centra Jahorina (hotel Bistrica) i kreće se kroz šumske predjele gdje ćete naići na netaknutu prirodu, predjele obložene mahovinom, šumske potoke i brzake, brvna i drvene mostiće ali i šumske klupe za odmor i užitak u pogledu, oazi zelenila i najljepše ptičije pjesme. Ova staza prati potok Bistrica i presjeca ga na više mjesta što je posebno interesantno za ljubitelje dinamičnih šetnji. Ukoliko pratite stazu Ljubavi do kraja njene rute stići ćete do Olimpijskih krugova koji su podsjetnik na olimpijske igre koje su se ne Jahorini održale 1984. godine ali koje su omiljeno mjesto za fotografisanje sa najljepšim pogledom na planinu.

 

OLIMPIJSKA staza

Namjena: Pješačenje i biciklizam
Dužina: 4.203 m // Ukupni uspon: 133 m // Trajanje šetnje: 90 minuta
Olimpijska ruta će vas provesti kroz vikend naselje Jahorina i omogućiti razgledanje najrazličitijih i autentičnih planinskih vikendica i objekata, počinje sa platoa Poljice odakle skrećete lijevo prateći asfaltni put. Prolazeći kroz mirne ulice sa porodičnim kućama, ubrzo se izbija na put na jugo-zapadnom obodu naselja, koji vas lagano vodi ka najvišoj tački na turi – hotelu Šator. Od hotela Šator ruta nastavlja kratko asfaltom, a zatim putem makadama – karakterističnim planinskim putem. Ubrzo prelazi preko ski staze i kroz šumu stiže do hotela Partizan, gdje ponovo počinje asfalt. Prolazeći zatim pored planinskih kuća na Ogorjelici, dolazimo do asfaltnog puta kojim se moguće spustiti do početne tačke Olimpijske staze platoa Poljice. Ova Olimpijska ruta prilagođena je porodicama za laganu šetnju ali i biciklistima. Dio staze je osvijetljen te je moguća ugodna šetnja u večernjem terminu uz zalazak sunca koji svojim zracima na pastelan način obasjava najljepše planinske padine.

 

Staza ZDRAVLJA

Namjena: Pješačenje // Dužina: 8.108 m Ukupni uspon: 135 m // Trajanje šetnje: 180 min.
Staza Zdravlja polazi takođe od sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina ali se na samom početku odvaja od rute staze Ljubavi te ide preko uzbrdice i gustog šumskog predjela. Puteljkom koji vodi kroz gustu šumu doći ćete do najatraktivnijeg dijela ove staze – litici Hladilo odakle se prostire fantastičan pogled na okolnu panoramu. Skromna staza vas na elegantan način izvodi na najvišu i najljepšu tačku Hladila – Kalajidžin kamen. Ukoliko poželite da se okrijepite možete prošetati i do izvora prirodne i čiste planinske vode „Božića voda“. Ruta dalje nastavlja planinskim putem kroz šumu presjecajući potok „Bistrica“ te takođe završava kod Olimpijskih krugova.

 

SPORTSKO – REKREATIVNA staza

Namjena: Pješačenje i biciklizam

Dužina: 13.089 m // Ukupni uspon: 350 m Trajanje šetnje: 250 minuta

Sportsko – rekreativna staza je najduža od svih staza i omogućava vam da tokom šetnje duge više od 13 km obiđete sve uspone i padove olimpijske planine, od samog podnožja do najvisočijeg vrha Ogorjelice koji je smješten na 1.916 mnv. Ruta sportsko – rekreativne staze polazi od sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina te se asfaltnim putem spušta do platoa Poljice odakle kao i Olimpijska staza ide do vikend naselja zatim mijenja svoju rutu. Iz vikend naselja „Jahorina“ vas uzbrdicom i planinskim putem vodi do izlazne stanice šestosjeda Poljice i velikog vještačkog jezera kapaciteta 75.000 m3 oko kojeg je uređen prostor za šetnju i odakle se možete usmjeriti do najvisočijeg vrha Ogorjelice koji je ujedno i tačka sa najljepšim pogledom na okolne planine i fotografisanje. Ukoliko pratite putanju Sportsko – rekreativne staze do kraja imaćete priliku da uživate u razgledanju nesvakidašnjih prizora okolne panorame, prirode, najrazličitijih biljaka i divljih konja. Ruta sportsko rekreativne staze je kružna putanja koja Vam omo-gućava da steknete kompletnu sliku o Jahorini i omiljena je među biciklistima, sportistima ali ljubiteljima dugih šetnji u prirodi.

 

BICIKLIZAM

Popnite se na vrh planine uz pomoć šestosjeda koji je prilagođen za nošenje bicikla, te se biciklističkim stazama spustite u podnožje planine. Planina nudi brojne biciklističke staze, kako one prilagođene i uređene, tako i staze za slobodnu vožnju.

 

JAHORINA