Jahorina – zimski olimpijski centar

Jahorina je jedna od najljepših olimpijskih planina, sa najvišim vrhom Ogorjelica 1916m nadmorske visine. Veoma je popularna destinacija kako za ljubitelje zimskih sportova, tako i sve zaljubljenike prirode i čistog planinskog vazduha u ljetnom periodu.

Početak “modernog” turizma veža se za 1975.godinu kada je izgrađen prvi komforan i savremen hotel sa 320 ležaja.

Preteča vertikalnog transporta je prva jednosjedna žičara sa 102 korpe i kapacitetom od 360 putnika na sat. Polazna stanica bila je kod hotela Jahorina na 1660m/nv, a  dolazna na Goloj Jahorini na 1885m/nv. 1975 godine održan je Evropski kup za muškarce kao i trka “Zlatna lisica” u okviru Svjetskog prvenstva za žene.Vrhunac smučarskog sporta na Jahorini su XIV Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u Sarajevu, a Jahorina je tada bila domaćin najboljim svjetskim smučarima u alpskim disciplinama, a pamti se i pobjeda Bojana Križaja u Svjetskom kupu 1987. godine Bojan Križaj osvojio je i Kristalni globus u tom elitnom takmičenju.

Danas je Jahorina ubjedljivo najznačajnija turistička destinacija na području Grada Istočno Sarajevo ali i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Udaljena je od Međunarodnog aerodrome u Sarajevu svega 25 km. Ostvaruje više od 90 % od ukupnog broja dolazaka i noćenja na području Grada Istočno Sarajevo, a nerijetko u dane  skijaških vikenda  na Jahorini se dogodi i do 20 000 posjetilaca.

Jahorina je planina Dinarskog lanca, sa najvišim vrhom na 1916m/nv ( Ogorjelica ), a planinski masiv, širine od 5-15 km prostire se pravcem jug – istok – sjever – zapad. Nalazi se na mjestu uticaja mediteranske i kontinentalne klime, što stvara uslove za mnogo snježnih dana. Vjetrovi i magle su rijetkost.

Iako važi za respektabilan zimski centar, ne zna se kada je ljepša, zimi ili ljeti.

Jahorina se može pohvaliti najsavremenijim sistemom za osnježavanje kojim je povezano cijelo skijalište, sa više od 45 km, uvijek odlično urađenih staza za skijaše i bordere, po težini pogodne i za početnike i za vrhunske sportiste, te vertikalni transport kapaciteta oko 17 000 skijaša na čas ( dvije kabinska gondola, četiri šestosjeda, jedna dvosjedna žičara, tri ski lifta i 2 dječija vrtića sa pokretnom trakom ), skijaši cijene i rado se Jahorini vraćaju.

U hotelima luksuzne i srednje klase može da se smjesti više od 2 500 gostiju, a u kućama za odmor, apartmanima i sobama za iznajmljivanje blizu 3 000. Planinske vikendice okružene su predivnim pejzažima, a smještene su u neposrednoj blizini skijališta. Sagrađene su od prirodnih materijala planinskog drveta, skladno uklpoljeni u okolinu.

Gastro ponuda, sa specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje, još jedna od komparativnih prednosti Jahorine. Posebno ako se to konzumira uz neko od domaćih, autohtonih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Na samoj planini postoji nekoliko ski škola sa vrhunskim učiteljima skijanja, kao i rental za iznajmljivanje ski opreme koji su odlično opremljeni poznatim brendovima, visokog kvalteta, uz pristupačne cijene.

U smiraj dana Jahorina pruža mogućnost noćnog skijanja na stazi Poljice, na kojoj je izgrađeno novo osvjetljenje koje omogućava uživanje na skijama i nakon zalaska sunca, te dobar večernji provod u brojnim restoranima i klubovima na samoj planini.
Turistički centar Jahorina, nudi i niz sadržaja koji omogućavaju ugodan boravak. Na Jahorini postoje tereni za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, pogodni kako za pripreme sportskih ekipa, tako i za rekreativce.

Za ljubitelje ekstremnih sportova na raspolaganju su bicikli, četvorotočkaši, paintball, paraglajding…

Posebno su u ljetnom period popularne pješačke ture, skupljanje šumskih plodova i ljekovitog bilja, dok svi posjetioci mogu iskoristiti priliku da posjete okolne gradove: Sarajevo, Mostar, Višegrad i Travnik. Ljetna atrakcija od prošle godine je bob na šinama, odnosno alpine coaster ukupne dužine 2,5 km, sa vrha do dna staze Poljice, najduži u ovom dijelu Evrope, koji je odmah po otvaranju privukao pažnju velikog broja turista i posjetilaca Jahorine.

Za opuštanje nakon dana ispunjenog aktivnostima, postoji mogućnost opuštanja u wellness centrima u kojima se mogu naći bazeni, saune, parna kupatila, saloni za masažu…

Poslovnim ljudima su na raspolaganju konferencijske sale za organizaciju seminara i kongresa, kao i mogućnost organizovanja team building – a.

Za sve dodatne informacije i pomoć vezano za smještaj i sadržaje na planini, stojimo Vam na raspolaganju Jahorina Smještaj – Ice.